Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěvní kniha

 

 

Zde mi můžete zanechat vzkaz. Nebo mi můžete napsat na email:

dotazy.kzamysleni@seznam.cz

Hanka

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Hanka - Odpověď panu Karlovi na téma René Hudec a Kontext doby

Ke knize Genesis jsem se nevyjádřila, protože jsem to nepovažovala za nutné, ale chápu, že je to poslední nitka, za kterou visíte (nebo jedna z posledních) – soudě podle Vaší reakce. V Bibli navíc nikde není napsáno, jak je Země stará, tudíž není o čem diskutovat :-) Všichni křesťané nevěří tomu, že je stará 6000 let. Vlastně jich tomu věří velmi málo. Já tomu (při své nekonečné omezenosti) věřím, ale jak jsem psala už dříve – moje víra na tom nestojí a nestojí na tom víra ani žádného jiného křesťana, kterého znám. Naše víra totiž stojí na vzkříšeném Kristu. Jediné, co na tom stojí, je Vaše nevíra – a nejenom Vaše. Ale to je dost chabý argument. Možná by Vám mělo vrtat hlavou právě to, že Doc. René Hudec je i přes jeho povolání hluboce věřícím křesťanem. Proč asi? Ale nad takovými věcmi zřejmě vůbec nepřemýšlíte.

Ano, mé stránky se jmenují K zamyšlení, ale snažím se zamýšlet nad věcmi, které jsou podstatné pro lidskou existenci. Stáří vesmíru mi pro můj život podstatné nepřipadá, proto ho neřeším a ani do budoucna to nemám v úmyslu. Je mi jedno, jestli to, co bylo přede mnou, trvalo tisíce, sta tisíce, milióny nebo miliardy let. Na mém vztahu k Bohu by to nezměnilo vůbec nic :-) A Bible se tím nezabývá z toho samého důvodu. Kdyby ale v Bibli byly přece jen uvedeny letopočty, které byste byl ochoten akceptovat, změnilo by to něco na Vašem postoji? Jistěže ne. Našel byste si jinou výmluvu.

Samozřejmě, že Bible se musí číst v kontextu s dobou a okolnostmi. I u knihy Genesis by se mělo brát v úvahu, že stejně jako kniha Zjevení Janovo nebyla napsána na základě očitého svědectví, ale na základě proroctví. A jestliže patří mezi knihy prorocké, musíme brát v úvahu židovskou symboliku, která je v ní zakomponována, a právě to nechává prostor pro stáří Země otevřený. Je tedy na každém křesťanovi, zda půjde ve stopách křesťanské tradice, či se raději přikloní k současným vědeckým objevům. Já jsem zvolila (z určitých důvodů) tu první variantu a nemám s tím problém.

Vidím, že slušnost jde za určitých okolností (jako je víra té Vaší odlišná) stranou, že? Píšete, že nejste ateista, ale ještě jsem nepochopila, co vlastně nabízíte za lepší alternativu, kromě víry v sebe samého. Nikde jsem to nevyčetla. Tak snad to víte alespoň Vy.

Hezký víkend!

Karel - Kontext doby

- Další věcí, která Vám asi uniká, je, že Bible by se měla vždy číst v kontextu s dobou a okolnostmi. - Nemá smysl s vámi vůbec diskutovat, když napíšete takovouto hovadinu. Vy, která berete Genesis doslova.

Jak je asi starý Vesmír ? 6000 let ? A nebo má pravdu věda, která za pomocí Hubblova teleskopu zkoumá hlubiny vesmíru. Říká vám něco slovo cefeidy, pomocí nichž známe vesmírné dálavy, rychlost šíření světla, pomocí kterého jsme schopni vypočítat stáří těchto vzdálených objektů. To je ten kontext doby.

Já ateista nejsem, ateismus je další přiblblá forma víry, stejně přiblblá, jako je ta vaše evangelická.

A ten klobouk zvažte, výborně pasuje k dlouhým vlasům. Karel

Karel - Brainwashing

Je toto normální či není :

https://www.youtube.com/watch?v=zdbatD3yMnA

Hanka - Re: Brainwashing

Dobrý den, Karle,

na to, abych Vám odpověděla, jestli je tohle normální nebo není, nemám dost informací. To video trvá pouze přes 2 minuty, což je na nějaké posuzování zoufale málo. Veškeré záběry jsou vytrženy z kontextu a natočeny tak, aby divák došel k závěru, že něco takového samozřejmě normální není. Musela bych do takového shromáždění nějakou dobu chodit, abych mohla udělat nějaký svůj závěr. Jinak, s takovými věcmi nemám dostatečné zkušenosti, protože se podobným shromážděním vyhýbám. Zkrátka, není to můj šálek kávy a nejsem asi dostatečně senzitivní typ na podobné projevy, ale zároveň je nechci šmahem odsuzovat. Já ty lidi neznám a nevím, co prožívají a jak moc jsou před Bohem upřímní. Jejich způsob víry je sice pro mnohé odpuzující, protože hodně pracuje s kolektivním hecováním a navozováním určitých neobvyklých stavů, což se přičítá Duchu svatému, ale i přesto se neodvažuji dělat nějaké povrchní závěry. Ježíš sám prohlásil, že strom se pozná po ovoci. A to je to základní, čím bychom se měli při každém posuzování řídit. Není důležité, jak co vypadá, ale kam to vede - jestli ten člověk pak opravdu ve svém soukromém životě žije podle Boží vůle. Ježíš řekl mimo jiné i jednu velmi alarmující věc:

„Ne každý, kdo mi říká ´Pane, Pane´, vejde do království nebeského; ale ten, kdo činí vůli mého Otce v nebesích. Mnozí mi řeknou v onen den: ´Pane, Pane, což jsme ve tvém jménu neprorokovali a ve tvém jménu nevymítali zlé duchy a ve tvém jménu neučinili mnoho mocných činů?´ A tehdy jim prohlásím: ´Nikdy jsem vás neznal; jděte ode mne, kdo se dopouštíte nepravosti.“ (Mt 7,21-23)

Neznamená to, že nemáme nic z toho, co je tam popsáno dělat – to jistě máme, máme-li k takovým věcem dar od Ducha Božího. Z toho však, co Ježíš řekl, ale jasně vyplývá, že poslouchat Boha je nad všechny zázraky a nadpřirozené jevy. Kdo nežije tak, jak si Bůh přeje, toho nezachrání ani kdyby ve jménu Ježíše Krista křísil mrtvé a třeba i hory přenášel. Ale často je velmi těžké a zavádějící posuzovat víru druhých, protože ta se většinou vyvíjí a zraje a my bychom se tak ve svých ukvapených a předčasných úsudcích mohli velmi zmýlit. Proto se varuji toho, abych dělala jakékoli závěry ohledně víry druhých – to není a ani nemá být moje starost. I když se přiznám, že občas mám také takové tendence, ale vím, že jsou špatné. Moje starost je, aby ten hrozný verdikt, který jednou řekne Ježíš: „Nikdy jsem vás neznal...“, neplatil i pro mě.

Karel - Re: Re: Brainwashing

Tak Vám tedy zasílám video déle trvající, aby bylo lépe vidět to Vaše evangelické letniční hnutí v plné své kráse :

http://uloz.to/xGpgTVn/jesus-camp-2006-xvid-screener-avi

a pakliže neumíte anglicky, zde jsou titulky :

http://uloz.to/xhrBt2b/jesus-camp-2006-xvid-screener-srt

Bůh nás ochraňuj před náboženstvím - jakýmkoliv. Náboženství je nejdokonalejší totalitní systém, jaký kdy člověk vymyslel.

Hanka - Re: Re: Re: Brainwashing

Tak jsem zhlédla dokument, který jste mi doporučil a po celou dobu jeho sledování jsem si kladla otázku, na kterou bych od Vás ráda dostala odpověď. Vy si vážně myslíte, že by Vás (nebo kohokoli jiného) mohla nějak ohrozit skupinka dětí z křesťanského kempu někde v Americe? Pokud ano, pak o dění ve světě nevíte zhola nic. Existují totiž skupiny lidí, které skutečně ovládají tento svět – doslova, ne pouze hypoteticky, ale křesťané to nejsou. Ovládají i to, co Vy si máte nebo nemáte myslet. Ti jsou skutečně nebezpeční, ne těchto pár dětí. Proto je zarážející, že se něčím tak bezvýznamným vůbec zabýváte a co víc – považujete to za nebezpečné. Vždyť náš svět čelí mnohonásobně horším hrozbám, než je vedení dětí k následování Krista a bezhříšnému životu, tedy pokud něco takového lze vůbec označit za hrozbu. Ano, ti dospělí v tom dokumentu k tomu používají opravdu podivné prostředky, které by se daly označit jako vymývání mozků, ale vážně si myslíte, že ostatním dětem a dospělým nikdo mozek nevymývá, byť třeba ne tak do očí bijícím způsobem? Všem nám vymývají mozky - kdykoli zapneme internet, televizi, rádio, koupíme si noviny nebo jakýkoli časopis. Jste na tom úplně stejně jako děti v tomto dokumentu.

Další věc – připadá Vám snad, že tyto děti jsou vedeny k tomu, aby někomu ubližovaly? Jde snad tato výchova proti vůli jejich rodičů? Určitě ne. Jsou to právě jejich rodiče, kteří si přejí, aby jejich děti byly takto vychovávány a na to přece mají právo, ne? Navíc, tento pořad je už dost starý. Od roku 2006 se spousta věcí změnila a nevím jak Vy, ale já nevidím žádné „pustošivé“ následky tohoto křesťanského kempu na americkou společnost a už vůbec ne na tu naší českou. Vy ano? Demokracie, za kterou tam ten člověk tolik bojuje, je dnes už prázdný pojem. Ovšem, ne vinou křesťanů, ale úplně jiných lidí. Měl byste se více zaměřit na aktuální hrozby a dění za oponou, protože tohle mezi ně nepatří.

Karel - Re: Re: Re: Re: Brainwashing

To není otázka malé skupinky zfanatizovaných dětí, to je bohužel o tom, že výrazná část křesťanů má silně narušenou schopnost racionálního a kritického myšlení ve věcech týkajících se jejich víry. Mají v mozku blok, nutící je ignorovat argumenty směřující v jejich očích proti jejich víře. V USA věří přes 40% obyvatel doslovnému znění Bible, a to včetně Genesis. 40% obyvatel Ameriky věří pod vlivem křesťanství tomu, že svět tu není déle než 6.000 let, že neexistuje žádná evoluce, život byl stvořen v té podobě jak je dnes, před cca 4.000 lety Bůh potrestal lidstvo rok trvající celosvětovou potopou, kterou přežil jen Noe se svou rodinou, v arše, do které sehnal zvířata od každého druhu, atd. Co jiného než vymyté mozky brání těmto lidem podívat se na celou záležitost kriticky? Co jiného než brainwashing je nutí ignorovat veškeré argumenty, vyvracející např. stáří Země v tisících letech, a naopak nekriticky přijímat tvrzení náboženských fundamentalistů?

Není zarážející jak vy říkáte na tento bezvýznamný fakt upozornit. Každý náboženský fundamentalismus je velmi nebezpečný, pokud získá moc. Stačí si podívat na současný muslimský svět. A na ten náš křesťanský před staletími. Nehořely v minulosti hranice s kacíři i u nás ? Ve jménu Boha ? Máte samozřejmě pravdu s televizí, internetem a novinami, ale podstatné je umění tyto informace umět třídit a nenechat se jimi zblbnout.

Tyto děti budou ubližovat, budou totiž překážkou rozvoje poznání. Budou systematicky ničit školství. Budou brzdou vědy. A tohle sem dámo patří, neboť toto je otevřený web zabývající se právě fanatickou vírou. Vy asi do toho vašeho království božího máte správně nakročeno, protože umíte svou svatou knihu velmi dobře papouškovat. Z vašich stránek je patrná touha po morální nadřazenosti, lačnost po nebi a strach z pekla. Ale stejně se tam do toho vašeho imaginárního nebe stěží dostanete, protože nepřijímáte tělo a krev, takže v sobě nebudete mít život, jak psáno jest. Naštěstí se ale království boží se nenachází někde v pr.... za oponou smrti, je uvnitř každého z nás. A poznat to dá značné úsilí. A začít je třeba slovem nevím. Toto slovo žádný křesťan či muslim nezná. Všichni věřící absolutně vědí, a že je to jen víra, to přehlížejí.

Tohle také chcete ?

http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/362791-palice-a-sbijecky-islamsky-stat-znicil-asyrske-sochy-stare-tisice-let.html

V Bibli se přeci také píše o zákazu zobrazování Boha, zákazu klanění se neživým modlám vyrobeným z kovu, ze dřeva nebo z jiného materiálu zdobeného zlatem a stříbrem. Je to vlastně protivení se Božímu příkazu. Až získá evangelická církev moc, rozmlátí katolíkům oltáře se svatýma ? A navrátí jim správné druhé přikázání ? A Svědkové Jehovovi se budou tiše radovat:-)

mama - Re: Re: Re: Re: Re: Brainwashing

Dobrý den, pane Karel, nechci zasahovat do debaty, jen Vám dám odkaz na jedny stránky pana docenta Ing. Miloslava Krále Csc. Mám pocit, že nejste věřící a tak by mohly být stránky pro Vás zajímavé. - mama
http://vedaavira.cz/index.aspx?p=96

Karel - Ing.Král

Pan Ing. Miloslav Král, CSc. je zakladatelem klubu skeptiků, kterýžto klub udílí tak zvané bludné balvany za zvláště podařené názory. Po jisté době konvertoval k Bohu hnutí New Age. To raději budu poslouchat báchorky evangelíků než obdivovat ateistickou či novověkou víru svatou.

mama - Re: Ing.Král

Pane Karel, vidím, že jste si nic nečetl a tak zůstáváte s nedostatečnými informacemi, jak o panu docentovi, tak o klubu Sisyfos. Nikde také pan docent neříká, že by byl v New Age. Ale samozřejmě, je to Vaše svobodné rozhodnutí, co si budete číst a zda budete své další informace čerpat a rozmnožovat, nebo, zda ustrnete a nehnete se z místa. Měla jsem za to, že chcete debatovat, ale vidím, že ne, zřejmě na konstruktivní debatu ani nemáte. Mějte se, mama.

Hanka - Re: Re: Re: Re: Re: Brainwashing

Opět pracujete s úvahami typu: „Co by se stalo, kdyby. . . Jak by ten náš svět skončil, kdyby náhodou křesťané získali moc“. Neumím si představit utopističtější vizi. Zdá se mi, že mnohem raději „řešíte“ nějaké pofidérní problémy, než ty skutečné. Copak něco takového reálně hrozí? V Americe velmi těžko, přestože (jak píšete) tam má „vymyté mozky“ 40% populace. To je dost podivné, že se vliv tak velkého procenta podobně smýšlejících lidí nějak výrazně neprojeví, že? Pokud to tak vážně je, tak je to pouze důkazem toho, že demokracie už dávno neexistuje, což by Vás mělo vážně znepokojovat. A co se týče naší zemičky, tak vážně pochybuji, že by Vás těch pár křesťanů, kteří tady jsou, mohlo nějak ohrozit. Jediné, co Vás po této stránce ohrožuje, jsou pouze Vaše představy.

Obávám se, že v dnešní době nám hrozí fundamentalismus úplně jiného druhu a došlo k tomu právě proto, že naše evropská společnost od křesťanských hodnot upustila. Jestli trochu znáte dějiny, tak křesťané Evropu proti Islámu vždy bránili a možná díky tomu jste dnes tady. Naopak, protikřesťansky zaměřená Evropa jim své hranice otevřela dokořán. A nejenom jim. Snaží se zrušit všechny staré hranice, které naší civilizaci udržovaly celá staletí (a to i přes nesčetné přešlapy) životaschopnou a nastavuje nové, které uspíší její zánik. To je ten rozvoj poznání, který máte na mysli?

Víte, já neznám nevěřícího člověka ze svého okolí, který by řešil jak je stará naše planeta, jak to bylo s potopou apod. To téměř nikoho (až na výjimky) nezajímá. Já jako křesťanka samozřejmě věřím tomu, co je v Bibli, protože pro Boha není nemožné vůbec nic, zatímco lidské poznání se neustále mění a spousta z toho, co jsme měli my v učebnicích, už dnes není pravda. Třeba na gymnáziu jsme většinu učebnic ani nemohli používat, protože tam byly zastaralé informace. Takže, ano, věřím tomu, ale moje víra na tom nestojí. Lidé dnes řeší úplně jiné věci, protože mají problémů až nad hlavu – problémů, na které je ta Vaše věda krátká. A tak je dnes úplně běžné, že každý druhý chodí k psychologovi a bere prášky na nervy. A takoví lidé pak budou tvrdit, že Bůh je berlička pro ty nejslabší? Ježíš Kristus je jediná odpověď na všechny problémy člověka. Kdybych to neměla vyzkoušené sama na sobě, tak bych to nikdy nenapsala. Jenže já se o tom přesvědčuji dnes a denně, tak co mám podle Vás dělat? Mít lék a nechat si ho pro sebe, jenom proto, abych náhodou někoho neurazila? Lačnět po nebi je přece naprosto přirozené pro každého člověka. Stejně jako bát se pekla. Copak byste mi tohle všechno psal, kdybyste se nebál pekla? Vy se to nesnažíte vyvrátit mně, protože moje názory Vám mohou být ukradené. Vy se to snažíte vyvrátit především sám sobě. . .

Hanka - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Brainwashing

Jak je vidět, nejste ateista. Vy máte silnou víru – v sebe. Vaše ´Já´ je Vaším skutečným bohem, kterému se klaníte a kterého uctíváte. Vy jste ten, kdo umí všechno správně posoudit a rozhodnout, co je dobré a co je špatné. Ale ať se Vám to líbí nebo ne, Vaše názory jsou stejně z velké většiny přejaté, a proto budu raději přejímat biblické pravdy než ty lidské, protože Bible je vyzkoušená a ověřená milióny lidí, kteří v ní našli to, co jim žádný vědecký pokrok dát nemůže – pokoj a smíření s Bohem.

Ani v nejmenším si nepřipadám morálně nadřazená, naopak! Velmi dobře si uvědomuji svoji nedostatečnost ohledně Božích nároků. Před Ním jsme všichni nedostateční a je jedno, jestli se to někomu nelíbí – to na skutečnosti stejně nic nezmění. Bůh tu bude stále, i kdyby v Něj už nikdo nevěřil. A není dobré setkání s Ním odkládat a hledat všemožné agrumenty, proč bych to neměla udělat. Taky jsem si kdysi dávno říkala, že křesťané jsou neupřímní a fakt divní lidi, se kterými bych nikdy nechtěla mít nic společného a v tomto klamu jsem se udržovala poměrně dlouho. Ano, jistě, někteří jsou takoví doopravdy, ale to je přece jejich věc, ne moje. Tady jde přece o moji duši, moje spasení a jestli to někdo dělá jinak, než mně se to zamlouvá, tak ať. To je přece jeho věc. Každý se bude před Bohem zodpovídat sám za sebe. Vy samozřejmě můžete soudit moji víru, ale k čemu Vám to je? K čemu by bylo mně, kdybych soudila tu Vaší. Věřte si čemu chcete. Vy máte taky jenom tu svoji víru, která může být úplně mimo. Jak to poznáte?

Končíte opět tím samým: „Až získá evangelická církev moc. . .“ :-) Mohu Vás ujistit, že něco takového se v naší společnosti, která se skládá z 90% takových lidí jako jste Vy, nikdy nestane. Ale představme si, že by k tomu přes všechnu tu absurdnost přece jen došlo. Ujišťuji Vás, že nikdo by žádné kostely ani sochy neničil. Bůh dává svobodu volby i za cenu toho, že to povede k pohanským kultům, či úplné absenci víry. Takový je Bůh. On nikoho nenutí a kdyby chtěl, mohl by to kdykoli zastavit sám. Ale On to neudělá, protože zná lidské srdce. Ono nestačí jenom něco zničit a zakázat, protože ten člověk pak jde a vytvoří něco ještě mnohem horšího. Zlo nikam nemizí, pouze se transformuje, takže může mít nespočet podob. A samozřejmě, že působí i v církvi, protože církev je plná lidí, kteří nejsou upřímní před Bohem, a tak je Bůh nechá dělat co se nepatří. Ale kdo jsem já, abych to posuzovala? Soudce je Bůh, já jsem pouze divák a svědek. A proto píšu a svědčím o tom, co vím a o tom, co nevím, nepíšu.

mama - náboženství a víra

Zdravím, Hanko, líbí se mi Vaše stránky. Myslím si, že náboženství lidi rozděluje, ale víra by je měla sjednotit. I když je víra, naděje a láska, tak láska nikdy nepomine. Vy jste v nějakém náboženství? Možná si zde budu muset víc přečíst, možná to někde o sobě píšete. Vážím si každého člověka, který věří Bohu. mama

Hanka - Re: náboženství a víra

Zdravím Vás!

Těší mě, že se Vám mé stránky líbí :-) Jako křesťanka samozřejmě navštěvuji určitou konkrétní církev, protože křesťané se mají scházet ke společnému uctívání a pro nějakou individuální víru v Novém zákoně těžko najdeme opodstatnění. Ale nebudu psát kam chodím, protože by to mohlo být zavádějící a koneckonců to ani není podstatné. Pokud je v jakékoli církvi na prvním místě Ježíš Kristus a pak dlouho nic, tak by mělo být vše v pořádku. Jestliže však někdo bazíruje na dokonalé teologii a vlastních prioritách víc než na společenství věřících, pak je naopak něco špatně – ale u něho. . . I když je samozřejmě pravdou, že v některých „církvích“ to došlo už tak daleko, že jejich věrouka se postupem staletí stala neslučitelnou s tím, co máme napsáno v Bibli a na druhou stranu pod vlivem nejrůznějších falešných učitelů a proroků vznikají stále nové sekty. Každý skutečný křesťan ale musí být schopen něco takového včas rozpoznat a zařídit se podle toho. V rubrice O mně nějaké informace sice najdete, ale o moc jich není. Nepovažuji za důležité se o sobě nějak víc rozepisovat :-)

Ještě na závěr bych ráda upřesnila, že víra v Boha a víra v Krista nemusí být totéž. Pán Ježíš o sobě prohlásil: „Já jsem ta cesta, pravda i život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne.“ (Jan 14,6) Pro nás křesťany jiná cesta k Bohu není, právě proto myšlenky křesťanství nemohou být nikdy slučitelné s myšlenkami jiných náboženství. To ovšem neznamená, že bychom my křesťané měli propagovat nějakou náboženskou nesnášenlivost. To vůbec ne. Ale zároveň ani nemůžeme přijímat myšlenky, které tuto pravdu jakkoli zastírají.

Mějte se krásně!

Hanka

mama - Re: Re: náboženství a víra

Dobrý den Hanko, děkuji za odpověď. Přečetla jsem si, jaká byla Vaše cesta k Bohu a čím jste si prošla, proto věřím, že o to více jste se přimkla k Bohu a k jeho synu Ježíši Kristu. Snad i proto jste založila tyto stránky abyste pomohla ostatním lidem hledat tu cestu.
Hanko, jsem také věřící a děkuji Bohu za ten dar víry. Jen si říkám, kde hledat to společenství lidí, abych byla v souladu s Bohem a s Kristem. Je hodně náboženství a jistě v každém národě jsou lidé, kteří jsou přijatelní Bohu. Pán Ježíš přišel a zasel semínko pravdy a Bible říká, hledejte pravdu a pravda vás osvobodí. Jen mohu říct za sebe, že některá náboženství a jejich nauky mi přijdou jako dogmatické a tam bych se necítila dobře, proto jsem se ptala, zda patříte ke konkrétnímu náboženství nebo ne, nebo zda jen docházíte do nějakého společenství, či náboženství, aniž byste byla nějak evidovaná. Chápu, že asi takto veřejně to sdělovat nechcete abyste neovlivnila výběr jiných lidí. Zřejmě tím, čím jste si prošla jste citlivější nebo rozpoznáte citlivěji, nevím. Já hledám podle Bible, podle Božího slova a zatím podle jednotlivce, jaký má vztah k Bohu, jaké nese ovoce Božího ducha a s takovými lidmi je mi dobře, jen je jich velice málo, zatím. Já moc neumím své city, pocity vtěsnat do písmenek a tak někdy můj psaný projev nemusí vystihovat přesně to, co cítím. Pavla
Zmínila jste, že je rozdíl víry v Boha a v Ježíše Krista, jak to myslíte? Jak tomu rozumíte? Budu ráda za Vaši odpověď. Doufám, že Vám nevadí, když Vám budu psát a budu se ptát, nebo napíši, jak to mám já. mama

Hanka - Re: Re: Re: náboženství a víra

Vaši situaci plně chápu. Tady nahoře mám mail, na kterém můžeme dál pokračovat v soukromí, tak mi na něj, prosím, co nejdříve napište, abych na Vás měla kontakt. Dnes už nebudu mít čas, ale zítra se pokusím Vám odpovědět.

Mějte se krásně!

roman - církev

Ahoj Hanko, díky za tyhle stránky.
Tady dole píšeš, že církev k víře není potřeba. Je. Samotná víra je Boží dar, to neumí vyprodukovat člověk, ani člověk který věří v Boha (ten ji také dostal-neudělal si ji). Ale to, jak se k Tobě to, co víře předchází ,a to, co ji rozvíjí dostalo, je díky církvi - lidí, kteří se již s Bohem setkali a žijí s Ním (nebo si žijí jak chtějí,ale patří k církvi). Počínajíc třeba Abrahamem, přes všechny pisatele Bible, přes všechny papeže(i ty mizerné) nebo obyčejné křesťany a konče třeba Tvým manželem.

Hanka - Re: církev

Ahoj Romane,

ano, máš samozřejmě pravdu. Církev Kristova je nezbytná. Já jsem ale v kontextu, ve kterém jsem to napsala, měla na mysli církev jakožto instituci nebo konkrétní organizaci – tak si ji také mnozí nevěřící lidé představují. Některé věci píšu stylem neobrácených lidí, aby jim to bylo srozumitelnější. Navíc, znám poměrně hodně těch, kteří uvěřili mimo takovou církevní organizaci (včetně mně samotné). Je i dost takových, kteří zatím do žádné ani nechodí, přitom je jejich víra poměrně hodně vyzrálá. Tito lidé časem sami dojdou do bodu, že společenství křesťanů potřebují a začnou ho vyhledávat, protože je k tomu vede Duch svatý. Jistě, to, že uvěřili zdánlivě mimo církev, neznamená, že církev se nějakým způsobem na jejich víře nepodílela. Církev píše a tiskne Bible, evangelizační letáky, nejrůznější velmi hodnotné knihy, působí na iternetu atd. Ovšem tento člověk K1 měl na mysli takovou „církev“, která dělá Ježíši Kristu ostudu a od těchto jejích nešvarů odvozoval svoji neschopnost uvěřit. Právě proto jsem mu to napsala tímto způsobem, který pro některé křesťany může být nepřijatelným. A sice, že ke svému spasení v podstatě žádnou církev (organizaci) nepotřebuje. Nepotřebuje ji v tom smyslu, aby mu stála v cestě k Bohu a Jeho Synu Ježíši Kristu. Protože skutečně existují i takové „církve“, které lidem doslova brání opravdově uvěřit. A není jich málo, žel. Patří sem i nejrůznější falešní proroci, před kterými varoval i sám Ježíš. V takovém případě je pak asi opravdu lepší nechodit nikam, když člověk nemá v dosahu jinou církev. Bůh sám se takových lidí ujímá a posílám jim svoje vlastní posly nejrůzněšími způsoby a skrzen nejrůznější situace, kteří mají za úkol vést je k pravému poznání Spasitele. Tak snad je to takhle srozumitelnější :-)

Dobrouš - K zamyšlení

http://zena-in.cz/clanek/lesni-muzik-dobromil-tucek-jak-jsem-prezil-sektu

Marek - Re: K zamyšlení

šamanka vysvobodila Dobromila Tučka. To si tedy pomohl. Navenek snad.