Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěvní kniha

 

 

Zde mi můžete zanechat vzkaz. Nebo mi můžete napsat na email:

dotazy.kzamysleni@seznam.cz

Hanka

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

bk - Modlidba- puvod?

Zajima me vubec puvod modlidba, totiz prekvapilo me toto tvrzeni na wikipedii:
http://en.wikipedia.org/wiki/Trinitarian_formula

original Greek εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος,

Puvod nabozesntvi a vubec je snad hebrejkeho charakteru, proc je tedy na wikipedii oznaceno recko?

Nerozumim tomu, prosim o vysvetleni, dekuji

Hanka - Re: Modlidba- puvod?

Dobrý den,

ráda bych Vám odpověděla na Vaši otázku, ale odkaz, který mi zde předkládáte je v angličtině a já zas tak dobře anglicky neumím. Pošlete mi, prosím, jiný - v češtině :-) Nebo přesněji formulujte svůj dotaz.

Díky. Hanka

Milan - Hanko, přeju Vám všechno dobré

Podle Bible by měly být ženy podřízeny mužům. Je evidentní, že Bible ženy diskriminuje. Hned od samého počátku. Ženy rodí, mají menstruaci, jsou fyzicky slabší... Jejich úděl je těžší, než úděl mužů. Diskriminovat ženy je trestuhodné.

Náboženství vnímám jako nástroj, jímž lidé diktátorsky založení, zneužívají ty převážně důvěřivé, naivní, hloupé, slabé...


Hanka - Re: Hanko, přeju Vám všechno dobré

Docela by mě zajímalo, Milane, jestli jste někdy četl Bibli. Člověk, který Bibli dobře zná, by něco podobného nenapsal, protože v Bibli nic takového není. Bůh totiž ženy nediskriminuje, pouze jim přidělil jinou úlohu než mužům, což samo o sobě není diskriminací. Rozhodně bych netvrdila, že každá žena je fyzicky slabší než muž a každý muž je fyzicky silnější. To je individuální. Ani mi nepřipadá, že ženy mají těžší úděl, spíše naopak. To, co jste zde napsal platí právě v takových společenstvích, kam křesťanství nemělo šanci proniknout. Západní svět vděcí svým morálním i právním zásadám a kořenům právě křesťanství. Je velmi těžké odhadnout, jak by naše kultura vypadala, kdyby nestála na křesťanských základech. Život v takové společnosti by se určitě nikomu z nás nelíbil.

To, že ženy rodí, je podle mého názoru jejich výsadou. A i přesto, že existují takové, které po celý zbytek života vzpomínají s hrůzou na porod, většina žen má i přes tu bolest na porod hezké vzpomínky a já patřím mezi ně. Pro mě osobně je radost být ženou. Úloha ženy (a to nejen podle Bible) je přivést na svět děti a dobře se o ně starat. Úloha muže je svoji rodinu chránit a po všech stránkách ji zaopatřit. Muži mají tedy velkou zodpovědnost. V dnešní době i přes veškerý pokrok a informovanost pozorujeme po této stránce velký úpadek, což má za následek neuvěřitelný nárůst disfunkčních rodin. Děje se tak právě proto, že muži přestávají plnit svoji úlohu a dávají přednost sobeckému a požitkářskému způsobu života před tím zodpovědným. Ženám pak mnohdy nezbývá nic jiného, než převzít úlohu muže, což nepřináší uspokojivé výsledky. Tím, že ženy na sebe berou břemena mužů, dochází k celkovému zhoršení jejich fyzického i psychického stavu. Jednoduše toho je na ně moc a nezvládají to.

Máte ale pravdu, že nejrůznější náboženství byla často zneužita všelijakými tyrany a psychopaty k ovládání mas. Nejednou k takovým účelům posloužilo i tzv. "křesťanství". Skutečné křesťanství ale mezi náboženství nepatří. Náboženství se snaží pomocí nejrůznějších úkonů dosáhnout poznání Boha, kdežto křesťanství je vztah mezi člověkem a Ježíšem Kristem. V Kristu se dal Bůh poznat lidem sám. My už proto nemusíme nic dělat, pouze to přijmout. Křesťan tedy není každý, kdo to o sobě tvrdí, nebo kdo chodí pravidelně do kostela. Křesťan je ten, kdo věří v Krista a žije tak, aby Mu dělal čest svým životem.

A co se týče té slabosti a hlouposti, o které píšete - je otázkou, zda je slabší a hloupější ten, kdo si to dokáže přiznat, nebo ten, kdo má o sobě vysoké mínění, a přitom opak je pravdou. Možná byste byl velice překvapen, kdybyste si nechal Bohem odkrýt své vlastní nitro. Ale předem Vás varuji - není to pro slabochy!

S úctou Hanka.

Milan - Re: Re: Hanko, přeju Vám všechno dobré

Dobrý den, Hanko.

Hanko, autorem článku - Bůh, tvůj nejlepší přítel - jste Vy?

"Kdo dobrovolně odmítá Boží nabídku, si automaticky vybírá druhou možnou variantu, a sice v oddělení od Boha se všemi důsledky."

Hanko, nezlobte se na mě, ale to vypadá jako vyhrožování. Myslíte, že je rozumné, svoje přesvědčení a názory tak vyhrocovat? "Se všemi důsledky".

Z hlediska našich morální standardů Bible hlásá mnohé nepřijatelné odsouzeníhodné hodnoty. Kdybychom je praktikovali, byli bychom soudně stíháni a právem trestáni! Žena je považována za majetek muže, její hodnota je srovnatelná s býkem nebo oslem (Ex 20:17). Ženu je možné prodat (Ex 21:7); tohle sice Bible schvaluje i u mužů, ale ženy mají menší prodejnou hodnotu než muži: Bůh vysvětluje, že zatímco chlapec do pěti let věku má stát 5 šekelů stříbra, děvče jen 3. Dospělý muž má stát 50, žena 30.
V Prvním listu Korintským (13:3) zase Bůh skrze Pavla velmi specificky vysvětluje hierarchii, kterou lidé mají uplatňovat: Kristus je podřízen Bohu, muž je podřízen Kristu, a žena je podřízena muži. A jak je to při bohoslužbách? "Ženy nechť ve shromáždění mlčí. Nedovoluje se jim, aby mluvily; mají se podřizovat, jak to říká i Zákon. Chtějí-li se o něčem poučit, ať se doma zeptají svých mužů; ženě se nesluší mluvit ve shromážděních." (1K 14:34-35) Je mi líto, ale zde se také Bible mýlí. Tvrdit, že žena je méně než muž je nehoráznost a pobloudilost.

"Skutečné křesťanství ale mezi náboženství nepatří." Zajímavý názor, můžete mi vysvětlit?

Děkuji za vaši reakci, moc pěkně jste to napsala.

Milá Hanko, nechci, abyste v Ježíše Krista věřit přestala, vy zase nechtějte, abych v něj věřil. Každý máme svobodnou vůli a náboženstvích je příliš, příliš mnoho...
Jak už jsem vám napsal, náboženství vnímám jako nástroj... To je můj názor. Váš názor je jiný. To je v pořádku. Nebojte, žádné důsledky z toho neplynou. Anebo snad myslíte, že ano?! Vy do nebe, já do pekla?

Hanko, mějte se moc krásně
srdečně zdraví
Milan



Hanka - Re: Re: Re: Hanko, přeju Vám všechno dobré

Milý Milane, já Vám svoje názory v žádném případě nenutím! Pokud se Vám nelíbí to, co zde prezentuji, můžete si dle svého vlastního výběru najít stránky, které Vám budou vyhovovat lépe. I na trhu náboženství je dnes velká nabídka, takže svojí cestu, která Vám bude maximálně vyhovovat, jistě najdete. Otázkou je, jestli to bude cesta k věčnému životu. Osobně neznám náboženství, které by nabízelo spasení - život věčný - zdarma. Dále také pochybuji o tom, že Vaše maximální spokojenost bude zárukou správnosti Vašeho výběru. Tento problém je dostatečně popsán v rubrice "křesťanství a jiná náboženství". To, proč křesťanství nepatří mezi náboženství, jsem Vám přeci vysvětlovala už minule.
A nyní k těm odkazům, které jste uvedl. Ex 21,7 - Otroctví v té době bylo svým způsobem pro mnoho lidí záchranou. Dříve totiž neexistovala sociálka, víte! Lidé často volili mezi smrtí hladem a prodáním do otroctví. Díky křesťanství přišel do naší společnosti soucit a touha pomáhat lidem, proto se dnes už k takovým věcem snižovat nemusíme a jsou pro nás dokonce nepřijatelné, což je v pořádku.
Píšete Ex 20,17? Vidím dobře? 10. přikázání - "Nebudeš dychtit po domě svého bližního. Nebudeš dychtit po ženě svého bližního ani po jeho otroku ani po jeho otrokyni ani po jeho býku ani po jeho oslu, vůbec po ničem, co patří tvému bližnímu." Z toho podle Vás vyplývá, že žena je podle Bible na úrovni osla nebo býka? Z toho jednoduše plyne, že každý si má hledět svého a nezávidět druhému; do dnešního jazyka přeloženo ani manželku ani dům nebo auto. Ze závisti totiž může vzejít krádež, nevěra, vražda apod.
Osobně na hierarchii - Ježíš - muž - žena - nevidím nic špatného. Pokud je muž opravdu podřízen Kristu, pak to dokonale funguje. Ale protože muži většinou Kristu podřízeni nejsou, tak Vám to pochopitelně připadá zvrácené. A taky že je! Která žena by se chtěla podřizovat muži, který nemá základní morální hodnoty - střídá partnerky, pije, hraje automaty, má problémy se zákonem apod.? Já v první řadě ne! Žena se má podřizovat pouze takovému muži, jehož hlavou je skutečně Ježíš Kristus. Pouze takový muž svou ženu nikdy nezklame a je jí ve všem oporou, která ženám v dnešní bezbožné době tolik chybí.
A co se týče listu Korintským - všimněte si, že apoštol Pavel (autor tohoto listu) adresuje své dopisy pokaždé jinému sboru. Jeden dopis je určen křesťanům v Římě, další křesťanům v Tesalonice, v Efezu, Korintu a dalším. Každý z těchto sborů měl své specifické problémy, které apoštol Pavel řeší. Obzvlášť sboru v Korintu vytýká mnoho věcí - mimojiné i to, že jsou pyšní, hádaví, někteří i nemravní, postrádají opravdovou lásku, ženy jsou pomlouvačné, vyrušují při bohoslužbách a neposlouchají své muže. Právě proto jim Pavel píše, aby při bohoslužbách mlčely a jestli něčemu nerozumí, tak ať se zeptají doma. V Korintské církvi byl zkrátka chaos - nemělo to žádnou úroveň, proto k nim Pavel byl tak přísný. Svým chováním byli totiž pohoršením a Kristu dělali ostudu.
A ještě bych Vás ráda ujistila, že o mojí víru nemusíte mít obavy, spíše mějte obavy o sebe. O to, aby Vy jste se rozhodl správně, když je těch "pravd" a názorů tolik. Názorů může být samozřejmě mnoho, ale PRAVDA je jenom jedna. Na tom se snad shodneme. Tak Vám přeji mnoho úspěchů při hledání PRAVDY.

S pozdravem Hanka

Milan - Re: Re: Re: Re: Hanko, přeju Vám všechno dobré

Vážená Hanko, křesťanství je, podle vás, vztah mezi člověkem a Ježíšem Kristem. Dle Vás, to není náboženství. Tak to se mi hodně líbí. Váš výklad je velmi osobitý. Obejdete se bez kostelů i papeže...

Tato definice je tedy nesprávná: Křesťanství (ze slova křesťan < lat. christianus < řec. χριστóς, christos pomazaný čili Mesiáš) je monoteistické, univerzální, historické (založené) a misijní náboženství, které je soustředěno kolem života a učení Ježíše z Nazareta, kterého chápe jako mesiáše (tj. Krista), spasitele světa, Božího syna a samotného Boha, který se v Kristu zjevil. Křesťanství vzniklo z židovství na území Palestiny, kde Ježíš působil. Toto působení a počátky křesťanství zachycuje Nový zákon, mladší část křesťanské Bible.

Stejně jako tato: Křesťanství je monoteistické náboženství, uctívá jednoho Boha, který je trojjediný – Otec (Stvořitel), Syn (Ježíš Kristus) a Duch svatý. Je nejrozšířenějším náboženstvím na světě a hlásí se k němu přibližně třetina lidstva.

Pokud jde o pravdu - v oblasti smyslu života a vlastní identity - proč myslíte, že musí být pravda jen jedna, že pravda je jen jedna? Proč si myslíte, že právě Vy, jdete cestou pravdy a já, cestou nepravdy, tedy lži? Tvrdíte: "Názorů je mnoho, ale já mám ten správný. Našla jsem Pravdu."

Věříte v Ježíše Krista a tvrdíte, že to není náboženství.

Věř, ale ještě směleji hřeš a raduj se v Kristu - nemám tyhle věty rád.

Kdo je kompetentní objektivně posoudit, kdo z nás je blíž pravdě (v oblasti smyslu života a vlastní identity)? Vy to rozhodně objektivně posoudit nemůžete. Proč se mi tedy vysmíváte a ironicky mi přejete mnoho úspěchů při hledání pravdy? Nezlobte se na mě, ale připadá mi, jako byste měla na pravdu patent. Patent, na základě Vaší víry. Ne na základě rozumu. Víra je pro vás víc, než rozum. Věříte, tedy nevíte. Jestliže nevíte, jak můžete tvrdit, že je mnoho názorů a pravda jen jedna, ta moje? Vy to nevíte, vy tomu jen věříte.
Co pro vás znamená víc? Vaše svědomí, nebo Ježíš Kristus?
Stát na vlastních nohách - ne na nohách Ježíšových - není pro slabochy.

Hanko, to, co zde prezentujete, se mi líbí. Kdyby tomu tak nebylo, přešel bych Vaše stránky bez povšimnutí.

Já o pravdě nezačal. Byla jste to Vy.

Srdečně zdraví
Milan

Hanka - Re: Re: Re: Re: Re: Hanko, přeju Vám všechno dobré

Předně se Vám chci, Milane, omluvit. Nechtěla jsem Vás urazit. Budu si na to dávat lepší pozor.

Jistěže obecně je křesťanství vnímáno jako monoteistické náboženství. To Vám nebudu vyvracet. Ovšem nábožný člověk cestu k Bohu hledá nejrůznějšími způsoby, zatímco Ježíš Kristus sám o sobě prohlásil, že pouze On je jediná CESTA, PRAVDA i ŽIVOT. A také, že nikdo nepřichází k Bohu Otci, než skrze Něho – Božího Syna Ježíše Krista. Rozhodnutí pro tuto CESTU je naprosto dobrovolné. Bůh nikoho nenutí a já také ne. Upozorňuje však, že je to cesta JEDINÁ. To není výhrůžka, ale varování – a to je rozdíl!
V křesťanství už také není třeba přinášet další oběti, protože jediná pro Boha přijatelná oběť už byla přinesena. Bůh už o žádné další oběti nestojí.

Postava papeže není biblicky opodstatněná a co víc – je v naprostém rozporu s Biblí!!! Podle Bible totiž existuje pouze jeden prostředník mezi Bohem a člověkem, a tím je právě Ježíš Kristus. Nikdo jiný!!! Papež je hlavou pouze katolické církve. Ostatní církve ho neuznávají. Také není nutné zpovídat se ze svých hříchů farářovi – další vynález katol. církve. Pokud někdo má tu potřebu, tak to samozřejmě může udělat, ale rozhodně to není povinné. Ze svých hříchů se zpovídáme Ježíši Kristu, který JEDINÝ má moc hříchy odpouštět. Pokud máme potřebu svěřit se i někomu jinému, tak jistě můžeme, ale odpuštění dává pouze ten, který za naše hříchy zaplatil – tedy žádný člověk.

Církev jako taková je pro křesťana velmi důležitá, ale o tom píšu v rubrice „Co znamená být křesťanem“ pod názvem - církev Boží rodina. Ovšem při výběru církve je třeba být velmi opatrný, protože některé učí bludy.

Život s Ježíšem a vesele si hřešit nejde dohromady! Nevím, kde jste to vzal. Člověk, který žije tímto způsobem je pokrytec a lhář. Netvrdím ale, že ten, kdo upřímně a opravdově uvěřil už nikdy nezhřeší – to ne!!! Hřích totiž není pouze čin, ale i slovo a dokonce i myšlenka. A kdo nikdy nehřeší slovem ani myšlenkou? Někdy prostě padáme a hřešíme. Křesťan by ale rozhodně neměl hřešit záměrně s tím, že mu Bůh stejně odpustí. Tohle Bůh opravdu nenávidí.

Milan - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hanko, přeju Vám všechno dobré

Vážená a milá Hanko,

osobně necítím, že byste se mi měla omlouvat...

Píšete: "Kristus sám o sobě prohlásil, že pouze On je jediná CESTA, PRAVDA i ŽIVOT. A také, že nikdo nepřichází k Bohu Otci, než skrze Něho – Božího Syna Ježíše Krista. Rozhodnutí pro tuto CESTU je naprosto dobrovolné. Bůh nikoho nenutí a já také ne. Upozorňuje však, že je to cesta JEDINÁ. To není výhrůžka, ale varování – a to je rozdíl!"

Můžete mně, prosím, odpovědět, před čím mě varujete?

Nemyslím si, že on je JEDINÁ CESTA, PRAVDA i ŽIVOT. Jdu svojí cestou, jinou - ne touto jedinou. Jak jistě víte, není jediná cesta. A protože je cest mnoho, pokládám toto tvrzení za účelové a za lživé.
Vy, Hanko, jste se rozhodla tomu tvrzení uvěřit. Věříte, že on je jediná CESTA, PRAVDA i ŽIVOT. Proč ne. Je to vaše rozhodnutí. Nebudu Vás varovat. Není to výhrůžka, ale ani varování. Je to pouze vaše svobodné rozhodnutí. Můj známý lituje toho, že nejlepší léta svého život, promarnil u Svědků Jehovových...

Kdo je kompetentní objektivně posoudit, zda: V Ježíše věřit, nebo v Ježíše nevěřit?
Ale pozor, k Ježíšovi patří i všechno spojené s ním - třetí den vstal z mrtvých, chodil po vodě, dělal zázraky, tvrdil, že je syn Boží, tvrdil:"Já jsem ta cesta, pravda i život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne" (Bible, Jan 14,6)
Hanko, proč jste Ježíšova slova upravila? Ježíš neřekl: jediná cesta. Proč zdůrazňujete, JEDINÁ, velkými písmeny. To prohlášení nebylo Ježíšovo, ale Vaše. Proč to děláte?

"Život s Ježíšem a vesele si hřešit nejde dohromady!"
Očekával jsem, že mě poučíte. Možná, jako křesťanku, by Vás mohlo zajímat toto pojednání Dietricha Bonhoffera:
Co to znamená, může-li Luther říci: „Pecca fortiter, sed fortius fide et gaude in Christo" — „Hřeš směle, ale ještě směleji věř a raduj se v Kristu!"? Nuže jsi tedy hříšník a nikdy se hříchu nezbavíš. Ať už jsi mnich nebo světák, ať chceš být zbožný nebo zlý, oprátce světa neunikneš, hřešíš. Hřeš si tedy směle - a to právě na účet milosti jednou prokázané! Je to nezastřené vyhlášení laciné milosti, oprávnění umožňující hřešit, zrušení cesty následování?
Je to snad rouhavá výzva k opovážlivému hřešení na účet milosti? Která urážka milosti je satanštější než vypočítavě hřešit na účet daro¬vané Boží milosti? Nemá katolický katechismus pravdu, vidí-li právě v tom hřích proti Duchu svatému?
Správné pochopení závisí zde zcela na tom, dovedeme-li si osvojit rozlišení mezi souhrnným výsledkem a předpokladem. Stane-li se Luthe-rův výrok předpokladem theologie milosti, bude nabízená milost laciná. Ale Lutherovu výroku musíme správně rozumět nikoli jako východisku, nýbrž výhradně jako závěru, jako souhrnnému výsledku, jako svorníku v klenbě, jako zcela poslednímu slovu. Chápán jako předpoklad stává se výrok Pecca fartiter etickým principem. Principu milosti musí zajisté od¬povídat princip Pecca fortiter. To je ospravedlnění hříchu. Tak je Luthe-rův výrok postaven na hlavu. „Hřeš směle" - tento výrok znamenal Lutherovi jen meznou zprávu, povzbuzení pro toho, kdo na cestě násle¬dování poznal, že nemůže dosáhnout bezhříšnosti, kdo ze strachu před hříchem si nad Boží milostí zoufal. Slovo „Hřeš směle" mu neznamená nějaké zásadní potvrzení jeho neposlušného života, nýbrž je mu evan¬geliem o Boží milosti, před níž zůstáváme napořád a v každém posta¬vení hříšníky a která nás právě jako hříšníky hledá a ospravedlňuje. Směle se přiznej k svému hříchu a nepokoušej se mu uniknout, ale věř ještě směleji. Jsi hříšníkem, buď jím tedy, nechtěj být něčím jiným než čím jsi, ano dokonce se jím denně stávej a počínej si v tom směle. Ale ke komu jinému smíme takto mluvit, ne-li pouze k tomu, kdo se denně z celého srdce zříká hříchu, kdo se na každý den zříká všeho toho, co mu brání v následování Ježíše a kdo se přece denně trápí nad svou nevěrností a hříchem? Kdo vůbec může tomu naslouchat bez ohrožení své víry, ne-li právě ten, kdo o sobě ví, že takovým potěšením je stále znovu volán k následování Krista? Tak se stává Lutherův výrok, chá¬paný jako souhrnný výsledek, drahou milostí, která jedině je milostí.

Hanka - Re: Re: Re: Re: Re: Hanko, přeju Vám všechno dobré

Milane,vážně si myslíte, že pravd může být více? Když Vám tisíc lidí bude něco tvrdit a každý z nich něco úplně jiného, mohou mít snad všichni pravdu? Vždyť to odporuje zdravému rozumu. A podle čeho budete zjišťovat, kdo z nich tu pravdu má a kdo ne? Subjektivně se to posoudit nedá, v tom s Vámi souhlasím. K tomu budete potřebovat nějakou směrnici, podle které se budete řídit. A tou není můj vlastní úsudek, ale Bible – Boží Slovo (více v rubrice „Bible – zdroj poznání“).

Píšete buď svědomí nebo Ježíš. Buď rozum, nebo víra. Tak to vážně není. Copak nevíte, že svědomí máte od Boha? Svědomí je od toho, aby se člověk snažil dělat co je správné, i když Boha ještě nepoznal. Kde bychom ho jinak vzali? Myslíte si snad, že svědomí je dílem evoluce, či náhody? Právě že čím blíže jsme k Bohu, tím je naše svědomí citlivější. A pokud tomu tak není, tak nemáme právo o Bohu mluvit, protože Ho vůbec neznáme. Svědomí nemá každý. Dá se totiž ztratit, zahnat, potlačit. Proto jakékoliv násilí ve jménu Ježíše Krista je ta největší ohavnost, která je dílem právě náboženského křesťanství, nikoliv toho skutečného.

Věřit neznamená nevědět. To je velmi rozšířený omyl. Naopak, Bůh ví, že potřebujeme vědět a velmi rád nám dává odpovědi na naše otázky. Nechce z nás mít stádo hlupáků, to opravdu ne. Nabízí nám vlastní moudrost, protože ta lidská za moc nestojí. Za 1. se stále mění a za 2. produkuje pýchu, která je největší překážkou k poznání Boha. V Bibli je psáno něco v tom smyslu, že pyšný člověk nemůže uvěřit, protože je sám sobě bohem. A i když se k němu Bůh snaží dostat, takový člověk Mu to prostě nedovolí.
Pro mnoho lidí jsou moudrost a poznání důležité proto, aby mohli uvěřit. Málokdo dokáže vše přijmout vírou. V křesťanství do sebe všechno perfektně zapadá a vše má logiku. Nejdůležitější ale není rozum, nýbrž POKORA. To je základ pro poznání Boha, vědomosti jsou až na 3. místě, protože na 2. je samozřejmě víra.

Ne, mým úkolem není Vás přesvědčovat. Když budete mít opravdu zájem, tak Vás Bůh přesvědčí sám. Já tu moc nemám a ani jí nechci mít.
Ježíš řekl: „Proste a bude vám dáno; hledejte a naleznete; tlučte a bude vám otevřeno. Neboť každý, kdo prosí, dostává, a kdo hledá, nalézá, a kdo tluče, tomu bude otevřeno.“ (Mt 7,7)

A tak proste, hledejte a tlučte. . . Bůh Vás neodmítne. Hanka

Milan - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hanko, přeju Vám všechno dobré

Píšete: "Milane,vážně si myslíte, že pravd může být více? Když Vám tisíc lidí bude něco tvrdit a každý z nich něco úplně jiného, mohou mít snad všichni pravdu? Vždyť to odporuje zdravému rozumu."
Hanko, samozřejmě, že pravd je více. Ale proč mi podsouváte, že tvrdím, že všichni mohou mít pravdu. Přečtěte si můj příspěvek pozorně. Ne všichni, pouze Vy, Hanko, tvrdíte, že máte pravdu. Jenom ta Vaše - tedy ne Vaše, ale Ježíšova - je ta správná a JEDINÁ. Mrzí mě, že nečtete TO, co Vám píšu.

Píšete:"A podle čeho budete zjišťovat, kdo z nich tu pravdu má a kdo ne? Subjektivně se to posoudit nedá, v tom s Vámi souhlasím. K tomu budete potřebovat nějakou směrnici, podle které se budete řídit. A tou není můj vlastní úsudek, ale Bible – Boží Slovo"
Nemyslím si, že je Bible slovo boží. Proč si myslíte, že tomu tak je? Kdo je kompetentní posoudit, zda je, anebo není, Bible slovo Boží? Kdo má být tou směrnicí? Vy? Já? Ani Vy, ani já - žádná taková směrnice neexistuje. Vy, Hanko, věříte, že Bible je slovo boží. Já si to nemyslím. Pro mě je Bible nádherná literatura. Nic víc. Různí lidé věří v různá náboženství.
Můj názor: Náboženství považuji za nástroj, jímž lidé "povolaní" působí na lidi "nepovolané" - z nejrůznějších důvodů - dělá jim potěšení, někoho "zachraňovat", někomu škodit, někoho podvádět, upalovat, odsuzovat, chválit... Náboženství je také berlička, o kterou se opírají slabí...
Hanko, píšete: "Píšete buď svědomí nebo Ježíš." Ve skutečnosti však píšu toto: "Co pro vás znamená víc? Vaše svědomí, nebo Ježíš Kristus?" Hanko, nemyslíte, že text účelově překrucují lidé pyšní a bez pokory. Hanko, vždyť vy prezentujete sebe, a ne učení Ježíše Krista. Alespoň tak to na mě působí.
Proč jste mi neodpověděla na otázku? Někteří politici na nepříjemné otázky také odmítají odpovídat. Přece se nechcete zařadit mezi ně... "Co pro vás znamená víc? Vaše svědomí, nebo Ježíš Kristus?"
Píšete:"Když budete mít opravdu zájem, tak Vás Bůh přesvědčí sám." Hanko, o čem by mě měl Bůh přesvědčovat? Můžete mi na to odpovědět?
Necítím potřebu prosit a tlouct. Hledat, to ano. Ovšem hledám svým vlastním způsobem. Nejsem součástí žádné skupiny ani žádného společenství, ani náboženství.
Franz Kafka: Kdo hledá nenajde, kdo nehledá, bude nalezen.

Hanko, mějte se moc krásně
Srdečně zdraví
Milan






Hanka - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hanko, přeju Vám všechno dobré

Milý Milane, ptáte se, před čím nás Kristus zachránil? Vážně to nevíte? Vždyť jste o tom sám psal hned na začátku.
Kristus skutečně je JEDINÁ cesta k Bohu. Vždyť to z Jeho výroku naprosto jasně vyplývá: "Já jsem ta cesta, pravda i život. NIKDO nepřichází k Otci než skrze mne." Pokud NIKDO nepřichází k Bohu Otci jinak, než skrze Krista, tak z toho pochopitelně plyne, že Kristus je skutečně JEDINÁ cesta, která vede k Bohu.

Já nic nepřekrucuji, pouze Vy se mi to neustále snažíte namluvit. Na některé věci se mně ptáte pořád dokola, přestože jsem Vám už dala dostatečnou odpověď.

Ráda bych Vám ještě napsala následující verše z Bible:
"Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný." (Jan 3,16)
"Kdo v něho věří, není souzen. Kdo nevěří, již je odsouzen, neboť neuvěřil ve jméno jednorozeného Syna Božího." (Jan 3,18)
"Otec miluje Syna a všechnu moc dal do jeho rukou. Kdo věří v Syna, má život věčný. Kdo Syna odmítá, neuzří život, ale hněv Boží na něm zůstává." (Jan 3,36)

To nejsou moje výmysly, to řekl Bůh. Věřím, že Bible je Slovo Boží, a Slovo Boží je Prada. Vy si věřte, čemu chcete. Jestli pro Vás má větší hodnotu citace Franze Kafky, tak prosím - nehledejte a budete nalezen. Ale kým?

S pozdravem Hanka

Milan - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hanko, přeju Vám všechno dobré

Dobrý den, Hanko.

Píšete:"Milý Milane, ptáte se, před čím nás Kristus zachránil? Vážně to nevíte? Vždyť jste o tom sám psal hned na začátku."
Hanko, můžete uvést citaci, kde se ptám, před čím nás Kristus zachránil. Hned na začátku jsem psal, že Bible diskriminuje ženy.

Co pro vás znamená víc? Vaše svědomí, nebo Ježíš Kristus?
Ptám se Vás už potřetí, odpověď, nikde.

Píšete: "Kristus sám o sobě prohlásil, že pouze On je jediná CESTA, PRAVDA i ŽIVOT. A také, že nikdo nepřichází k Bohu Otci, než skrze Něho – Božího Syna Ježíše Krista. Rozhodnutí pro tuto CESTU je naprosto dobrovolné. Bůh nikoho nenutí a já také ne. Upozorňuje však, že je to cesta JEDINÁ. To není výhrůžka, ale varování – a to je rozdíl!"

Můžete mně, prosím, odpovědět, před čím mě varujete?
Odpověď opět nikde.

Píšete:"Když budete mít opravdu zájem, tak Vás Bůh přesvědčí sám." Hanko, o čem by mě měl Bůh přesvědčovat? Můžete mi na to odpovědět?
Odpověď opět nikde.

Píšete:"Jestli pro Vás má větší hodnotu citace Franze Kafky, tak prosím - nehledejte a budete nalezen. Ale kým?"
Odpovídám: Možná SKUTEČNÝM BOHEM. Ne tím náboženským, biblickým... Náboženství jsou pro mě nepřijatelná. Možná člověkem... Možná knihou... Možná zatoulaným psem... Možná nikým... Nevím...

Diskuse s Vámi, Hanko, spočívá na tom, že mi neodpovídáte Vy, ale Bible. Narozdíl od Vás, píšu za sebe. Svobodně. Nejsem otrokem náboženství, jako Vy. Jste dobrovolným otrokem... Popovídat si s vámi, je vlastně nemožné. Nemluvím s Vámi, ale s Biblí. Bible na nepřijemné otázky odpovídat neumí. Proto neodpovídáte a píšete, že se ptám stále dokola, a že jste mi odpověděla...

Milá Hanko, přeju Vám všechno dobré
Srdečně
Milan


Milan - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hanko, přeju Vám všechno dobré

PS.
Píšete:"Kristus skutečně je JEDINÁ cesta k Bohu. Vždyť to z Jeho výroku naprosto jasně vyplývá: "Já jsem ta cesta, pravda i život. NIKDO nepřichází k Otci než skrze mne." Pokud NIKDO nepřichází k Bohu Otci jinak, než skrze Krista, tak z toho pochopitelně plyne, že Kristus je skutečně JEDINÁ cesta, která vede k Bohu."
Hanko, že Kristus je skutečně JEDINÁ cesta, je pochopitelné pouze a výhradně jen pro Vás!!! Protože jste tomu uvěřila. Ve skutečnosti tomu tak být nemusí a domnívám se, že není. Pro mě, například, je to nesmysl. Chápete? Pro Vás křesťany, je to cesta jediná, pro muslimy ne, pro hinduisty ne, pro ateisty také ne. Chápete? To, že Kristus je jediná cesta, prezentujete, jakoby to platilo obecně, pro všechny, jakoby to byl axióm. Hanko, ale tak tomu není. Stále argumentujete pouze VÍROU, a ne rozumem. A tady vidím kámen úrazu. Zkuste v argumentaci používat svůj rozum, a ne Bibli. Kdybyste byla pokorná, musela byste na tento aspekt sama upozornit. Je škoda, že si to neuvědomujete...

George - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hanko, přeju Vám všechno dobré

Milá Hanko, rád chodím na Vaše stránky. Jsou pěkně zpracované a obsahují zajímavé rubriky. Sleduji i celý Váš rozhovor zde s Milanem.
Nuže Milane, na začátku jste měl vcelku zajímavé připomínky, svědčící o tom, že jste byl hloubavý a logicky usuzující. Teď ke konci jste mě však dost zklamal, opakujete se stále dokola jako flašinet.
Žádáte odpovědi na otázky, které, pokud nebyly řečeny, logicky vyplývají z napsaného textu.
Jak například chcete, aby věřící křesťan posoudil, jestli je pro něj cennější svědomí, nebo Kristus, když věří, že svědomí dává duch svatý, potažmo sám Bůh?
Myslím, že toto je vcelku modelový příklad toho, jak dnes lidi přemýšli- bohem je jim zdraví, logické myšlení, rodina, peníze atd... dárce však již nehledají. V tomto jste možná Milane vyjímkou. Pokud je vám doposud OPRAVDU vaším bohem svědomí, jste na dobré cestě :-))
Křesťané věří, že toto vše mají od Boha, se kterým mají skrze Ježíše velmi blízký vztah. Jemu mohou dokonce říkat, co se jim nelíbí, leccos vytýkat a On pro to má pochopení. To znamená, že se nejedná o žádné zapření svých názorů a vložení hlavy do udidla, právě naopak. Pokud půjdeme do akademických rovin, upozorním právě na faráře a kněze, kteří se odmítli poddat diktátorským zřízením všemožných „barev“
Váš názor na „náboženství“ evidentně pramení právě z ideologie režimu, zaniklého v roce 89. Právě komunisti totiž „varovali“ před vymýváním mozků náboženstvím, jen proto, aby je mohli vymývat sami tím svým!
Důkazem toho, že je to pravda je fakt, že křesťané dodnes nejsou v mnoha věcech jednotní- mají různé názory, jsou různé církve a společenství. Spojuje je právě pouze Kristus. Věří, že je spojuje duch svatý, který probouzí právě jejich svědomí tím správným směrem. Jde o to poslouchat boží nařízení, zapsaná v Bibli a řídit se jeho hlasem. Vše ostatní je řešeno rozumem a moudrostí. A jak poznat, že je to opravdu jeho hlas? Tak, že není v rozporu s jeho slovy v Bibli- kruh se uzavírá.

Jak je to s hříchem a milostí? - Kajicího hříšníka skutečně Bůh nikdy neodmítne, v určité fázi konání hříchu však již člověk skutečného pokání není již schopen. A to tím dříve, čím dříve přijme tuto lež: „ ve hříchu budeš pořád, nikdy se ho nezbavíš, nemá to cenu“ nebo „Ty jsi příliš špinavý“- kdo tuto lež asi zasívá do tolika lidských srdcí?

Několikrát jsem použil sloveso „věří“. Je mnoho lidí, kteří došli k víře rozumovou cestou, je to cesta delší, ale možná je pak víra pevnější. Tuto cestu Vám nechci brát, zkoumejte, kriticky smýšlejte....
Jen je třeba si uvědomit, že naše inteligence a logika je také omezená, pokud připustíte, že Bůh je, což asi ano, tak z toho vyplývá, že Jeho logika přesahuje tu naši.

Vaše poslední otázka- ano, pro židy je Kristus jediná cesta k Bohu, dokonce původně pro židy přišel Spasitel. Ostatní národy byly později „naroubované na vinný kmen“.
Použil jste správné slovo „axióm“- to je přesně vystiženo!

George - : Re: Re: Re: Re: Hanko, přeju Vám všechno dobré

Nuže Milane,je škoda, že jste se mým textem nezabýval do konce, snažím se odpovědět na Vaše otázky. Myslet si o mně, že jsem hlupák máte plné právo, i když nevím, jestli vyplývá z toho, že jste se scházel s farářem, signatářem Charty 77. Nicméně věřím, že to byla cenná zkušenost. Skutečně některé Vaše názory jsou trendem dob komunistických i současných- pokud je můžete opřít o vlastní zkušenost a nadto Vás naplňují, držte se jich, to je naprosto v pořádku. Jen nechápu, proč pokládáte otázky, na které odpovědi přeci musíte znát, nebo Vám farář o křesťanské víře nic neřekl?
S tím axiómem jsem to myslel vážně, i s tím vykřičníkem- trefil jste se! To není žádná ironie. Ortodoxní židé na mesiáše skutečně teprve čekají, dočkají se však již jeho druhého příchodu ve slávě a moci (Zjevení)- "názor" Bible

George - Re: Re: : Re: Re: Re: Re: Hanko, přeju Vám všechno dobré

Milane, je vidět, že nečtete pozorně- jen některé Vaše názory vycházejí z tohoto trendu, a jimi se zařazujete mezi většinu našeho národa. Vy je však máte na rozdíl od šedé masy promyšlené, že?
Kristus se dokázal v životech milionů křesťanů a dokazuje se každým dnem mnoha dalším- i když by vůbec nemusel- celý svět stojí jím. Psát Vám tady, jak Ježíš jedná v mém životě? Mám s Ním stovky zkušeností, jeho přítomnost se vine mým životem, jako červená nit, navíc dává mému životu duchovní rozměr, jistě jste slyšel o výrazu "narození z Ducha" (Jan 3)
takže pokud Krista přijmeme jako axióm, který se svoji povahou nedokazuje, začíná být v životě každého člověka naprosto hmatatelně přítomen.
Immanuel- Bůh s námi- jedno z Ježíšových jmen- to je rozdíl mezi křesťanstvím a ostatními náboženstvími- ne my za bohem, ale Bůh přišel k nám!

George - Re: Re: Re: Re: : Re: Re: Re: Re: Hanko, přeju Vám všechno dobré

Milane, nejhorší je, že právě toto spousta lidí zjistí, až když je pozdě.
To, že Ježíš je jediná cesta k Bohu a životě na věčnosti- to skutečně axiómem je a platí pro všechny bez vyjímky, ať věří, nebo ne.
Mnoho lidí se o tuto jistotu žel zajímá až na smrtelné posteli, nebo to vůbec nestihnou. Zde vůbec nejde o mé názory, jde o to, jak to skutečně je. Mně pravděpodobně vůbec neovlivní to, jestli Krista přijmete, nebo ne, ale záleží mi na Vás. Už jsme virtuálně strávili dost času společně na to, abyste mi byl lhostejný. Modlím se za Vás, aby se Vám dal Bůh skutečně poznat.
Pouze chci ještě upozornit, abyste se ptal na to co Vás opravdu zajímá a co nevíte- toto vypadá, jako křesťanské stránky, takže můžete dopředu vědět, jaké odpovědi asi dostanete. Přeji fajn zbytek dne, dnes je opravdu hezky, díky Bohu!

Milá Hanko, jsem rád že spolu patříme do jednoho- Kristova stáda. O té ropě to je skutečně znepokojující téma!
George

Hanka - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hanko, přeju Vám všechno dobré

Milý Milane, z časových důvodů jsem nemohla napsat dříve. Četla jsem si Vaši diskuzi s Georgem a předně bych Vám chtěla napsat, že výrok: "Já jsem ta cesta, pravda i život. Nikdo nepřichází k Otci, než skrze mne." - neplatí pouze pro křesťany. V tom se tedy mýlíte! Ježíš přišel pro všechny - pro mě, pro Vás, pro věřící, nevěřící, pro lidi dobré, špatné, pokrytecké, pro vrahy, cizoložníky, muslimy, hinduisty, buddhisty . . . a především pro Židy!
Jistě víte, že Ježíš byl Žid - to je všeobecně známá skutečnost. Jeho poslání tedy bylo usmířit s Bohem v první řadě Židy. Po celé tři roky Jeho veřejného působení v tomto národě v Něho mnoho Židů uvěřilo a přijalo Ho jako svého Spasitele. Z těch se pak stali první křesťané. Židovští duchovní však Ježíše Krista jako Božího Syna nepřijali, protože se nechali unést svými předsudky o tom, jak by měl takový Mesiáš vypadat. Ježíš, který se narodil v chudobě a působil jako prostý člověk, nesplnil jejich očekávání, která byla opravdu vysoká. Čekali o Něho, že osvobodí židovský národ vojenskou silou od nadvlády Římanů, zatímco On je přišel osvobodit od něčeho daleko horšího - jejich hříchů.
Díky tomu, že židovští duchovní Krista jako Spasitele odmítli, začalo se křesťanství rychle šířit i za hranice židovského národa.
Jinak Židé - to je široký pojem. Většina Židů je v současné době bez jakéhokoliv vyznání. Někteří Krista přijali a stali se z nich křesťané a těch ortodoxních, kteří stále čekají na svého Mesiáše, už je velmi málo. Nicméně Kristus mezi lidmi rozdíly nedělá. Jeho nabídka odpuštění hříchů a smíření s Bohem platí pro každého, bez ohledu na jeho vyznání. Židé mají úplně stejnou možnost Krista přijmout, jako kdokoliv jiný.
Hanka

Hanka - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hanko, přeju Vám všechno dobré

Ale mně je úplně jedno, jestli tomu věříte nebo nevěříte. Pouze jsem Vám odpověděla na Vaši otázku :-) Jak s tím naložíte záleží pouze na Vás. Už po několikáté Vám opakuji, že Vás nikdo k ničemu nenutí. Věřte si čemu chcete.

Přeji hezký den.