Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěvní kniha

 

 

Zde mi můžete zanechat vzkaz. Nebo mi můžete napsat na email:

dotazy.kzamysleni@seznam.cz

Hanka

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Hoki - Konečně se mi podařilo vložit :)

Ahoj Hanko,
rád jsem si po letech osvěžil náhled na tyto stránky a opětovně je navštívil. Omlouvám se, ale musím se s jistým váháním ptát, co Tě vedlo k tomu, že jsi minula římskokatolickou církev a nebo v čem tě římskokatolická církev neoslovuje? Jsou pro Tebe nějak významné svátosti, především Eucharistie?
Myslíš si, že ať už západní křesťanství a nebo křesťanství východní mělo historický a někdy i dokonce státotvorný význam při formování duchovního potenciálu evropské civilizace? Domníváš se, že vnější atributy víry a to i mocenské byly nezbytnou matricí pro to, aby se křesťanská kultura udržela a vytrvala? Níže dávám k nahlédnutí čtyři odkazy, které mne zaujaly a které nějakým způsobem ukazují, proč si římskokatolické církve já osobně vážím, nejen pro možnost vztahu s Bohem, ale i pro kořeny a jistoty, které člověku přináší.
www.youtube.com/watch
www.youtube.com/watch
www.rozhlas.cz/…/jsem-ubozak-a-h…
www.csfd.cz/film/4863-mise/prehled/

Hoki - Re: Konečně se mi podařilo vložit :)

Jak vidím, tak odkazy nejsou aktivní, ale šlo o P. Maxe Kašparů, P. Mariana Kuffu, P. Františka Líznu a odkaz na film MISE, který se týkal působení jezuitů v tzv. jezuitských redukcích. Byl to film, který měl nejen osobní linku, ale linku obecnou a naprosto perfektně vystihoval střet moci duchovní a světské. Vynikající zpracování a řadím ho k špičkovým filmům na čemž měla zásluhu nejen kamera a režie, ale skvělé výkony Roberta Nira a Jeremy Ironse a dalších ... Fil je starý 22 let ale stále aktuální....

Hanka - Re: Re: Konečně se mi podařilo vložit :)

Hoki, můžeš mi, prosím, ty první tři odkazy poslat ještě jednou? V této podobě, jak tady jsou, se ničeho nedohledám. Je jedno, že nebudou aktivní, jde o to, aby byly celé. Ráda se na ně podívám.

Film Mise jsem kdysi dávno viděla a je to opravdu dobrý film. Jenom nechápu, v čem podporuje výjimečnost ŘKC. Když je v nějaké zemi jako jediná, tak není z čeho vybírat, ale na druhou stranu to neznamená, že člověk se nemůže setkat s Bohem skrze ni. Člověk, pokud má v srdci upřímnou touhu, se může setkat s Bohem v jakékoli církvi. Plevel a pšenice rostou všude společně. Stejně jako berani a kozlové, dobro a zlo - vše je promícháno až do doby žně, jak je psáno v podobenství o plevelu a pšenici, které jistě znáš. Když mám ale na výběr, nevyberu si církev, která je podle mně nejhorší, ale budu se snažit vybrat takovou, která má co nejčistší biblické učení a co nejméně zbytečných, ba až pohanských rituálů. Nechci být svázána lidskými výmysly, které člověka zbytečně zatěžují a odvádějí jeho pozornost od skutečně důležitých věcí.

Ta jediná pravá církev je skutečně jenom jedna, ale není to římskokatolická církev. Tu pravou CÍRKEV tvoří společenství všech upřímně věřících křesťanů, kteří se najdou v každé církvi. A právě tato CÍRKEV je nositelkou Ducha svatého a hodnot, které přetrvaly věky. Víme přece, že Duch svatý odchází, když se v církvi dějí hanebnosti. Přetrvává ale v srdcích těch, kteří se rozhodli vydat své srdce Pánu Ježíši. Tak je to konečně i v tom filmu Mise.

Přeji pěkný den!

Hanka


Hanka - Re: Konečně se mi podařilo vložit :)

Ahoj Hoki,
velice se omlouvám za tuto týdenní prodlevu, ale doposud to bylo tak, že mi na každý nový komentář chodilo upozornění na mail, což se teď očividně neděje. Takže jsem tyto nové komentáře objevila úplně náhodou. Zřejmě se také změnilo prověřování totožnosti, což si za chvíli vyzkouším :-) Toto přenastavení ale proběhlo bez mého vědomí a má ho na svědomí správa e-stránek, tudíž s tím nic neudělám. Proto zde mám pro všechny případy mail, který můžeš vidět nahoře a na ten mi můžeš Ty nebo kdokoli jiný v případě podobných problémů napsat.

A k té římskokatolické církvi. Já ji neminula, ale vyšla jsem z ní. Celá naše rodina byli katolíci a jako takoví o skutečné víře nevěděli nic. Až do mých dvaceti let mi nikdo z nich nedokázal zprostředkovat pravý význam víry - tedy Spasitele Ježíše Krista. Toho jsem do té doby znala jenom jako zuboženou sošku visící na kříži nebo jako bezmocné miminko v náručí Marie. Dělali jsme samé bezvýznamné a prázdné rituály, o jejichž významu ani nikdo nepřemýšlel. Pro mě to byla jenom jiná forma pohanství, proto jsem ji musela odmítnout. Netvrdím, že všichni katolíci jsou na tom takhle, ale pokud mám být upřímná, tak jiné ze svého okolí neznám. Pro mě jsou to lidé, kterým se pravý význam křesťanství kamsi vytratil a ulpěli jenom na prázdných tradicích. Samozřejmě, že na budování evropské civilizace se římskokatolická církev podílela velmi významnou měrou, to v žádném případě nepopírám. Ale možná právě ten velmi intenzivní styk se světskou mocí a především snaha za každou cenu obrátit všechny pohany na křesťanskou víru, z ní nakonec udělalo to, čím je nyní. Protestantské církve neberu jako odpadlíky, ale naopak jako ty, které měly snahu vrátit křesťanství jeho skutečnou podstatu a náplň, přestože to často dělaly a dělají velmi nedokonale. Proto lidem ty skutečné jistoty neberou, ale vracejí.

Na přiložené odkazy se podívám až bude více času. Zatím se loučím a ještě jednou děkuji za trpělivost!

Hanka


Libor Čmiel - Bez nadpisu

Zdravím hokiho :-)

Hoki - Re: Bez nadpisu

Zdravím ceskoslo - Libora a jsem rád, že mne popostrčil, abych se pokusil opakovaně vložit svůj komentář. Nedařilo se mi to a nemohl jsem se dostat dále navzdory poctivému vyplňování antirobotických obrázků a hlásilo mi to, že IP je blokována... Díky Libore!

brother in Christ - krásné stránky!

Dobrý den Hanko,
ty stránky se mi moc líbí, čtu je již dlouho. Jste úžasná žena, moc Vás obdivuji a fandím Vám!
BiC

Hanka - Re: krásné stránky!

Dobrý večer, bratře v Kristu! Velice si vážím Vašeho ohodnocení a také mě moc těší, že tyto stránky navštěvujete pravidelně :-) Všechna chvála a obdiv však patří Bohu a Jeho Synu Pánu Ježíši Kristu. Já pouze předávám dál to, co jsem sama obdržela - trochu toho poznání a to navíc velmi nedokonale. Pokud to však někoho osloví a nasměruje tím správným směrem, nebude to má zásluha, ale zásluha Božího Ducha, který má moc lidi oslovovat i skrze ty nejnepatrnější věci. Tedy jestli o to ti lidé stojí. V opačném případě je nepřesvědčí nic - ani ty nejlepší argumenty a největší zázraky, pro které se vždycky najde nějaké "vědecké" vysvětlení.

Mějte se krásně!

S přáním Božího požehnání

Hanka

Brother in Christ - Re: Re: krásné stránky!

Ano, samozřejmě, život se skládá z malých věcí a zdánlivě "nedůležitých" zkušeností s Bohem, které jsou ale vlastně obrovskými, protože se jimi sám Nejvyšší sklonil přímo ke mně.
Poslední dobou mi často připadá, jako kdybych balancoval na ostří nože a díky tomu právě cítím, jak moc mě On i moji blízcí drží, abych navzdory bezvýchodným situacím nepadl.
Se službou by to mělo být přesně jak píšete- máme talent, schopnosti (které máme tendenci podceňovat), prostředky a je třeba udělat správná rozhodnutí k dobrému činu. O zbytek se Pán Bůh postará a posvětí to. Vidím to i tady n astránkách, 260 tisíc lidí byste v reálném životě kontaktovala těžko :)

Hanka - Re: Re: Re: krásné stránky!

Je to tak :-)

Dita - Krásné snímky

Dobrý večer, Hanko, máte zde plno krásných fotografií, ze kterých vyzařuje spousta lásky a citu pro detail. Je vidět, že máte ráda přírodu i naší vlast. Nalezla jsem zde i moc pěkné snímky z Říma a také Vatikánu. Vy jste katolička? Pročítala jsem si i pár článku a mluví mi z duše. Dita M.

Hanka - Re: Krásné snímky

Dobrý den, Dito :-)

Moc mě potěšilo, že se Vám fotky líbí. Fotím ráda, ale mám jich tu jen nepatrný zlomek, protože jsem tyto stránky nezakládala primárně kvůli fotografiím.

V Římě jsme s manželem byli kvůli památkám. Po této stránce je to úžasné město. A když už je člověk v Římě, nemůže přece vynechat takové klenoty, jako jsou Vatikánská muzea a chrám sv. Petra. Katolička ale nejsem. Po duchovní stránce se s římskokatolickou věroukou nemohu ztotožnit. Spoléhá se totiž na vše možné, jenom ne na Krista a to je v rozporu s podstatou křesťanství.

Děkuji Vám za návštěvu a přeji požehnané dny!

Hanka


Dita - Re: Re: Krásné snímky

Děkuji, Hanko! Také vám přeji požehnané dny. Ani já nejsem katolička. Bydlíme ale na vesnici, kde je pouze katolický kostel, tak se tam občas zajdu podívat. Připadá mi ale, že ti lidé jsou spoutaní tradicí a všechno dělají tak nějak automaticky bez přemýšlení a to nemám ráda. Já ráda nad vším přemýšlím a mám spoustu otázek, tak raději čerpám z internetu, kde je spousta zajímavého čtení. Tady na vašich stránkách mě hodně zaujal úvod a rubrika Milost a odpuštění. Tam jsem se dočetla věci, o kterých jsem neměla tušení a také mě baví pročítat si tuto návštěvní knihu. Obzvlášť vaše rozhovory s panem Karlem. Měla jste s ním hodně trpělivosti. A nejenom s ním. Tak ať se vám daří, Hanko! Dita

Hanka - Re: Re: Re: Krásné snímky

Máte pravdu, Dito. Víra by určitě neměla být něco automatického, nad čím se nemusí nebo dokonce nesmí přemýšlet. Také mi občas připadá, že někteří křesťané se chovají, jako kdyby přemýšlení bylo nějaký hřích. Možná že takoví lidé ani pořádně nevědí čemu nebo Komu věří, protože kdyby to věděli, neměli by se čeho bát. Rozum jsme přece dostali od Boha, proto ho máme používat. Pokud to děláme, tak nás k Bohu vždycky přivede a nemůže se stát, že by nás od Něho odvedl. Celé stvoření totiž, včetně vesmíru, ukazuje na Stvořitele. I mnohé životní situace, do kterých se dostáváme. A kdo to nevidí, tomu není pomoci.

Jsem ráda, že Vás články oslovují. A máte pravdu, že dialogy s některými lidmi jsou, mírně řešeno, problematické. Ale člověk nikdy neví, co to přinese. Ne vždy, ale alespoň občas ještě platí, že trpělivost přináší růže :-)

Mějte se krásně!

Hanka



Zdenka - Re: Re: Re: Re: Krásné snímky

Zdravím všechny.
Chtěla bych k těmto krásným a povzbuzujícím slovům Haničky, připojit ještě slova Písma, ze 2.Petr:1.kapitoly

5 Proto se ze všech sil snažte přidat ke své víře ušlechtilost, k ušlechtilosti poznání,
6 k poznání zdrženlivost, ke zdrženlivosti vytrvalost, k vytrvalosti zbožnost,
7 ke zbožnosti bratrskou náklonnost a k bratrské náklonnosti lásku.
8 Když v těchto věcech porostete, dojdete k poznání našeho Pána Ježíše Krista a to vám zabrání v nečinnosti a neplodnosti.

Pán s námi všemi. Zdenka

Hanka - Re: Re: Re: Re: Re: Krásné snímky

Děkuji, Zdeničko, za doplnění :-)


Marek - Opravdu jsem se zamyslel

Dobrý večer, drahá Hanko!

Už nějaký čas si pročítám Vaše stránky plné zajímavých článků, které mě opravdu přivádějí k zamyšlení. Nejsem tak úplně věřící, spíš hledající. Ohledně víry jsem měl vždy spoustu nezodpovězených otázek, na které jsem nemohl nikde najít logickou odpověď, avšak po přečtení některých Vašich rubrik mi připadá, že život by mohl mít mnohem hlubší smysl, než jsem si doposud myslel. Možná jsme tu opravdu za nějakým vyšším cílem, který bych nerad minul. Poslední roky mě totiž přestává konzumní způsob života naplňovat a také mě unavují vztahy s lidmi, kteří nedokáží vyplodit jedinou hlubší myšlenku. Prožil jsem také spoustu zklamání a už mě pomalu přestává bavit začínat stále znovu, když vím, že to stejně nikam nevede. Někdy jsem z toho všeho vážně na dně. Hanko, Vy na mě děláte dojem velmi moudré a vnímavé ženy, kterých je dnes už opravdu velmi málo (možná jste jedna z posledních) a bylo by pro mě velkou ctí si s Vámi alespoň vyměnit pár mailů, jestli Vás to nebude obtěžovat. Budu se těšit!

S přáním krásného večera

Marek

Hanka - Re: Opravdu jsem se zamyslel

Milý Marku,

velmi mě těší Váš obrat od materialismu směrem k duchovnu i kladné reakce na mé stránky. Pokud Vám pomohly v nasměrování nebo dokonce zodpovězení některých Vašich otázek, pak splnily svůj účel. Jistě se ale mýlíte v tom, že jsem jedna z posledních vnímavých žen. To jistě zdaleka ne! Jenom jste doposud nepotkal tu pravou, což se může kdykoli změnit. Mohu Vás také ujistit, že maily od Vás mě určitě obtěžovat nebudou. Naopak, ráda Vám ve Vašem hledání lepší životní cesty budu nápomocná, bude-li to v mých silách.

Přeji Vám hezký večer!

Hanka


Mirek - ?

Dobrý den Hanko,
mohu se Vás zeptat jaký máte vztah k Valči v okrese Karlovy Vary?

Děkuji za odpověď Mirek

Hanka - Re: ?

Dobrý den, Mirku,

velmi kladný :-) Je to jedno z mých nejzamilovanějších míst na světě a navíc je poměrně blízko města, kde bydlím. Takhle na jaře je to tam nejkrásnější a brzy se tam chystám. Vy to tam zřejmě také velmi dobře znáte, že? Můžete mi napsat na mail, který je v horní části návštěvní knihy a můžeme si o tom popovídat trochu více.

Přeji krásný den!

Hanka