Jdi na obsah Jdi na menu
 


DOVOLENÁ SNŮ

 

 

 

Člověk potřebuje dovolenou jako protiváhu ke spěchu a starostem života. Všichni si potřebujeme odpočinout (alespoň pár dní) pokud možno na tom nejkrásnějším místě. Avšak zcela nezávisle na tom, jak daleko jedeme na dovolenou, existuje jedno nebezpečí – nebezpečí přílišných očekávání. Ten, kdo si od dovolené slibuje zlepšení nálady nebo vztahu, ve kterém žije, je většinou zklamán. Staveniště vedle hotelu, špinavá pláž, nechutné nebo předražené jídlo nám rychle přivedou náladu zpět k bodu 0. Ale i kdyby vysněná dovolená uspokojila všechna naše očekávání, tak za pár dní skončí a my se opět budeme muset vrátit zpět do všedního života a jediné, co nám zůstane budou pouze vzpomínky a krásné fotografie.

 

 

kanadske-jezero.jpg krajinne-scenerie.jpg plaz.jpg

 

   

Kde vlastně leží kořen našeho trápení a naší nespokojenosti? O tom už přemýšleli i staří učenci jako Seneca nebo Sokrates:

„Divíš se tomu jako něčemu neslýchanému, že se tvé dlouho trvající cestě a různým změnám obrazu krajiny nepodařilo zbavit tě tvé zasmušilosti a těžkomyslnosti? Musí se nejprve změnit tvůj způsob smýšlení, ne jen nebe nad hlavou.“ (Seneca) 

„Proč se divíš, že ti tvé cesty nepomáhají? Nejsi to ty sám, kterého sebou vlečeš? To, co tě hnalo pryč, ti sedí bezprostředně za krkem.“ (Sokrates)   

   

Tito myslitelé byli moudří muži a dokázali velice přesně poukázat na problém, nikoli však na jeho řešení. To nám na mnoha místech nabízí Bible. Můžeme se podívat například na příběh etiopského správce pokladů, který podnikl cestu do dalekého Jeruzaléma, aby našel vnitřní pokoj a odpovědi na palčivé otázky svého života, avšak marně. Na zpáteční cestě se ale setkává s někým, kdo mu ukázal na Ježíše Krista – byl to apoštol Filip. V tichosti se přiblížil k vozu a všiml si, že tento zámožný muž čte proroka Izajáše. Zeptal se: „Rozumíš tomu, co čteš?“ On odpověděl: „Jak bych mohl, když mi to nikdo nevyloží!“ A pozval Filipa, aby nastoupil a sedl si vedle něho. Filip mu vysvětlil smysl textu a dvořan okamžitě pochopil – Ježíš Kristus je ta odpověď. Teprve s Ním dává život smysl. . . teprve On nám dá ten pravý klid, který nikde jinde nenajdeme.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář