Jdi na obsah Jdi na menu
 


KRÁTÍ SE TI ČAS

Lidé, kteří přežili svou smrt, často vyprávějí o tom, že se jim jejich život přehrál jako nějaký film. Stejně tak i v Bibli můžeme číst, že vše z celého našeho života je zaznamenáno – u Boha.

article preview

 

„Čas utíká, věčnost se přibližuje“

 

Toto je nápis, který můžete číst na fasádě kostela v St.Ouen-les-Vignes z 11. století, který se nachází v malé vesnici v Touraine. Pro některé představuje zlověstnou hrozbu, jiným je zcela lhostejný. Ať už se k podobným sdělením stavíte jakkoli, skutečností je, že každý den, který uplyne, se už nikdy nevrátí a to se všemi důsledky. Možná bychom rádi znovu prožili některé krásné okamžiky, chopili se ztracených příležitostí, smazali určité události, za které se stydíme . . . ale není to možné. Můžeme si svůj život promítat zpětně ve svých vzpomínkách, které ovšem často mohou být všelijak zkreslené nebo přehnané, ale jinak nezmůžeme nic. Lidé, kteří přežili svou smrt, často vyprávějí o tom, že se jim jejich život přehrál jako nějaký film. Stejně tak i v Bibli můžeme číst, že vše z celého našeho života je zaznamenáno – u Boha. Nám možná utekla nějaká vzpomínka, na kterou bychom rádi zapomněli, Jemu ne. Pán Ježíš za svého pobytu zde na Zemi prohlásil: „Pravím vám, že z každého planého slova, jež lidé promluví, budou skládat účty v den soudu. Neboť podle svých slov budeš ospravedlněn a podle svých slov odsouzen.“ (Matouš 12,36)

 

Jak závažné prohlášení! Copak někdo registruje každé naše slovo? Navíc plané? A co teprve ta zlá slova, která jsme kdy vyřkli? Mnoho lidí si zakládá na tom, že za svého života nikomu neublížili. Dejme tomu, že je to pravda, ale nejde jenom o to, co jsme udělali či neudělali, ale i to, co jsme řekli a co jsme si mysleli. V oblasti mluvení a myšlení už se nemůže ospravedlňovat nikdo, protože každý se provinil. Možná si řeknete, že jsou to jenom slova nebo jenom myšlenky. Ale slova či myšlenky nejsou nějaké jenom. Vyjadřují podstatu naší bytosti. Jsou to plody našeho srdce. Nemůžete mít zlé myšlenky, a přitom být dobrý člověk. Tomu snad rozumí každý. Nejde příliš o to, jaký je člověk navenek - jak se projevu nebo přetvařuje - ale jaký je ve skutečnosti uvnitř. Co skrývá ve své hlavě, ve svém srdci, to nemusí být hned vidět. Pán Ježíš řekl: "Plemeno zmijí: Jak může být vaše řeč dobrá, když jste zlí? Čím srdce přetéká, to ústa mluví." (Matouš 12,34)  Z toho vyplývá, že nikdo není bez viny. Proto domněnky typu, že dobrotivý Bůh nás jednoho dne všechny vezme do nebe, jsou zcestné. Bůh není pouze dobrý, On je i spravedlivý a tento spravedlivý Bůh řekl, že „odplatou hříchu je smrt“. A hřích je vše, co je v rozporu s Boží svatostí. Jsi tedy bez hříchu? Jistěže ne. Ale z hříchu se dá vykoupit pouze smrtí. Nikoli však tvojí, ale smrtí Někoho, Koho k tomu Bůh sám určil – smrtí Jeho jediného Syna Ježíše Krista. Kdo nepřijme Krista jako svojí zástupnou oběť před Bohem, bude odsouzen:

 

„Otec miluje Syna a všechnu moc dal do jeho rukou. Kdo věří v Syna, má život věčný. Kdo Syna odmítá, neuzří život, ale hněv Boží na něm zůstává.“ (Jan 3,35 – 36)

 

Čas běží. . . Jsi připraven na věčnost?

 

cas-bezi.jpg

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář